Hoppa till innehållet
7 april 2021

HERR KANTARELL MÖTER ÄLG

Ingredienser
500g älgfärs
2 msk ströbröd
2 dl mjölk
2 ägg
2 tsk salt
4 krm vitpeppar
2 rödlökar, finhackade
1 kruka hackad persilja
4 msk senap
 
Svampstuvning:
1 liter färsk svamp, gärna kantareller (200g färsk eller 20g torkad)
1-2 msk smör
1 msk vetemjöl
1,5 dl gräddmjölk
0,5 tsk salt
peppar
1-2 tsk kinesisk soya
 
Garnering:
1 röd paprika i strimlor
1-2 dl riven västerbottensost
 
Potatis och palsternacksmos:
750 g mandelpotatis, skalad i mindre bitar
250 g palsternacka, skalad i mindre bitar
2 dl mjölk
1 ägg
salt och peppar

Tillbehör:
tranbärssylt
persiljekvistar
god blandad sallad

Tillagning:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla ingredienser till älgfärsen. Platta ut i en smord pajform. Sätt in i ugnen i ca 10-15 min tills den är genomgräddad. Koka potatis och palsternacka i lättsaltat vatten tills rotfrukterna är mjuka. Mosa tillsammans med mjölk och ägg. Använd gärna en elvisp för att göra moset fluffigt. Krydda med salt och peppar efter behag.

Svampstuvningen:
Lägg torkad svamp i blöt minst 15 min. Färsk svamp steks tills vattnet dragits ur. Stek sedan den torkade eller färska svampen i smör. Pudra över vetemjöl, och tillsätt gräddmjölk och kryddor. Låt stuvningen koka ihop i några minuter.
* Lägg stuvningen på älgfärsen i pajformen. Garnera med strimlad röd paprika. Spritsa ut moset längs pajkanten. Ett enklare alternativ är att servera moset vid sidan av. Strö över västerbottensost. Gratinera i 225 grader tills osten smält och moset fått gyllenbrun färg.
* Garnera med persiljekvistar och servera med tranbärssylt och sallad.

Monicas kommentar:
Eftersom ett av mina fritidsintressen är svamp, så har jag utbildat mig till svampkonsulent. Det är därför självklart att svamp ingår i min Skellefterätt. 3 av ingredienserna (älg, svamp, tranbär) finns i naturen i Skellefteå. Svampen bidrar dessutom med den femte smaken Umami. Jag använder mig av torkade trattkantareller eftersom de är relativt lätta att hitta och torka. Dom tillhör även de så kallade kryddsvamparna och är otroligt goda.

Läsarnas egna recept:
Insänt av Monica Sylvén


By Formsmedjan. Powered by Yago