Hoppa till innehållet
7 april 2021

RENSTEKSTÅRTA

Ca 10 portioner

En lyxig och smakrik tårta

Ingredienser
250gr Kavring
75-100 gr smält smör

Fyllning
250 gr Kesella
2 dl gräddfil
1 dl vispad grädde
5 blad gelatin
1 finhackad rödlök
1-2 tsk finriven pepparrot
200-300 gr  kallrökt renstek eller sjaunjagravat reninnanlår
1msk finhackad persilja

Garnering
Tunna skivor av rensteken
Gurka
Cocktailtomater
röd paprika
persilja

Tillagning
Smält smör och under tiden mixa kavringen och
blanda sedan ihop det smält smöret med den mixade kavringen.
Packa det sedan i rund form (ca 24 cm diameter) med löstagbar kant.
OBS! botten ska vara tunn.
Ställ den sedan i kylen för att stelna

Finstrimla rensteken, finhacka rödlöken och persiljan
Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5-10 minuter, krama ut gelatinet och smält det sedan på svag värme och låt det svalna.
Vispa grädden, blanda den sen med gräddfilen och kesellan,
tillsätt sedan rensteken, rödloken, persiljan och den finrivna pepparroten, smaka av med peppar.

Blanda ner det avsvalnande gelatinet med rensteksblandningen och häll blandningen på kavringbottnarna och låt stå kallt ca 2-3 timmar eller gärna över natten. Tag sedan bort kanten och garnera tårtan.

När du vill bjuda på det vilda från Laponia vid ett speciellt tillfälle.

Tack för receptet.  Insänt av Kathrun Magito, rektor på Hotell & Restaurangprogrammet i Luleå

By Formsmedjan. Powered by Yago