Hoppa till innehållet
1 januari 2021

GRYTSTEK

6 personer

Ingredienser

800 g fransyska av ren
½ tsk salt
½ tsk malen vitpeppar
10 st stötta enbär
2 msk smör

5 skalade & hackade schalottenlökar
4 skalade & slantade morötter
1 oxbuljongtärning
2 dl vatten
2 lagerblad

sås:
2 msk smör
2 msk mjöl
6 dl buljong
1 buljongtärning - svamp
1 tsk kinesisk soja
1 krm vitpeppar
ev salt

Tillagning

Blanda kryddorna och gnid in fransyska med dem, bryn sedan köttet i smöret i en stekgryta. Lägg i lök, morötter, lagerblad, buljongtärning och vatten och låt allt koka upp. Lägg på locket och sänk värmen så grytan får sjuda sakta i 1,5 - 2 timmar eller tills köttet är klart. Temperaturen bör vara 70º om du använder en köttermometer. Ta upp köttet och låt vila under folie ca 10 min innan du skär upp det.

Sås:

Sila bort morötter, lök och lagerblad och spara buljongen som du späder ut med vatten till ca 6 dl. Smält smöret till såsen i grytan och rör i mjöl, späd sakta med buljongen och ny buljongtärning när det kokar upp. Låt koka försiktigt ca 5 minuter och smaka av med soja, peppar och eventuellt mer salt.

Servera med presspotatis, rårörda lingon eller en rabarber chutney

Vinterspecial med Annika Berggren

By Formsmedjan. Powered by Yago