Hoppa till innehållet
1 januari 2021

MURKELSÅS

No. 1 såsen till all renkött

4 personer

Ingredienser

2 msk smör el. marg.
2msk vetemjöl
2 dl vatten + 1/2 svampbuljongtärning
2 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde + 1 dl mjölk
1 1/2 dl torkade murklor (ca 25 g)
salt, vit eller svartpeppar.

Tillagning

låt torkade murklor ligga i den angivna vattenmängden minst 2 timmar, gärna längre,slå sedan bort blötläggningsvattnet och koka murklorna på samma sätt som färska.

skölj färska murklor i flera vatten.Koka dem två ggr i rikligt med vatten 5 min. varje gång. Slå bort vattnet efter varje kokning.

SÅSEN:

Hacka murklorna ganska fint.Fräs dem i fettet i en kastrull ca 5-10 min.Strö över mjölet.Tillsätt vatten smulad buljongtärning och en del av grädden.Koka upp under omrörning och koka på svag värme ca 20 min. Rör då och då.Späd med resten av grädden under tiden.Smaka av med salt och ev. lite peppar.

(Buljongtärningen + vatten kan uteslutas och ersättas med Mushroom Soy efter tycke och smak, börja försiktigt med 1/2 tsk, tänk på att sojan är salt men det blir en fin färg på såsen och väldigt god.

Såser från Ann-Cathrine Renberg

By Formsmedjan. Powered by Yago