Hoppa till innehållet
1 januari 2021

RENKALVKRONA MED YORKSHIRPUDDING, SÖTPOTATIS OCH ENBÄRSÅS

8 personer

”Krona” är bara sättet en sadel arrangeras på när man tillagar den så det är bara att följa ett valfritt recept för renkalvsadel och vrida till sadeln så den får formen som en krona. Den som vill kan även skära ut revbenen så de blir tydligare men tänk då på att vira in dem i lite folie så de inte blir för mörka vid tillagningen.

Renkalvsadel

1 st renkalvsadel
3 msk rumsvarmt smör
2 tsk salt
1 tsk stött svartpeppar
5 st finstötta enbär

Blanda salt, svartpeppar, enbär och rör ihop det med det mjuka smöret. Klappa in smöret väl runt hela sadeln. Forma sadeln till en krona (cirkel) genom att vrida den och eventuellt snitta den.  Ställ på en ugnsform i 120º C ugn med en stektermometer i den tjockaste delen (se till så den inte rör vid ben). Ös under stektiden, häll eventuellt lite buljong i formen, när termometern visar 67 º C sätter du på grillelementet och förbättrar ytan någon minut. Ta ut formen, lägg folie över och låt vila ca 10 minuter. Spara eventuell buljongen till enbärsåsen.

Skär snitt genom muskeln vid varje revben så det är färdiga bitar för servering.

Yorkshirpudding

Till dessa måste du använda en muffinsplåt.

2 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
5 dl mjöl
ca 3 dl solrosolja för ugnsbakningen

Vispa äggen luftiga, tillsätt mjölken under fortsatt vispning. Tillsätt hälften av mjölet samt salt och rör till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölet och vispa ordentligt. Låt smeten stå en timme.

Fyll varje muffins”grop” med ca ½ cm olja och sätt in formen i 230º C i ca 6 min eller tills oljan är riktigt het. Ta försiktigt ut plåten och häll i smet till halva ”gropen”.  Tillbaka i ugnen och grädda ca 20 minuter under vilka du sakta sänker temperaturen med ca 10º C var 3e minut tills puddingarna är fluffiga och ljusbruna.

Ugnsbakad sötpotatis

8 sötpotatisar 
Olja
Salt

Skrubba potatisen, lägg i en ugnsform, ringla oljan över och strö på flingsalt. Baka i 200º C ugn i 40 – 60 minuter beroende på hur stor potatisarna är. Efter halva tiden tar du ut potatisarna och sticker en gaffel i dem så ångan kommer ut och potatisarna inte exploderar.

Enbärsås Fler recept på enbärssås hittar du här

25 g smör
2 st finhackade schalottenlökar
1 nypa flingsalt
1 msk stött enbär
½ tsk stött svartpeppar
1 tsk Worcestershire sås
1 dl buljong
3 dl grädde

Bryn den finhackade schalottenlöken med flingsaltet i smöret, stöt enbär och svartpeppar i mortel och rör ner i löken. Låt bli gyllenbrunt. Tillsätt Worcestershire sås, buljong och 2 dl av grädden och låt sjuda ca 5 minuter. Häll i resten av grädden och ge såsen ett uppkok innan du serverar.

Recept från Annika Berggren

 

 


By Formsmedjan. Powered by Yago