Hoppa till innehållet
1 januari 2021

PORTERSTEK

6 personer

Ingredienser

1 finhackad stor gullök
1 hackad vitlöksklyfta
2 msk smör
2 tsk grovmalen svartpeppar
10 stötta enbär
800 g fransyska eller annan hel köttbit av ren eller annat vilt
1 flaska porter
1 dl svart vinbärssaft
1 dl kinesisk soja
2 köttbuljongtärningar (eller 2 msk koncentrerad viltfond)

Sås:

2 msk smör
2 msk mjöl
6 dl buljong från grytan
1 dl grädde

Tillagning

Fräs gul-, och vitlök i smöret tillsammans med kryddorna, häll i porter, saft, soja och buljongtärningar och låt koka upp. Stick en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och lägg i grytan när det kokat upp. Låt koka upp igen och sänk sedan värmen så grytan får sjuda under lock drygt 1 timme eller tills köttet nått 75° för genomstekt.

Sås: 

Smält smöret och rör i mjöl, späd sakta med buljong från köttgrytan. Låt koka försiktigt ca 5 minuter, tillsätt grädden och låt såsen bli varm.

Servera med klyftpotatis och grönsaker.

Vinterspecial med Annika Berggren
By Formsmedjan. Powered by Yago