PORTERSTEK
6 personer
Ingredienser
1 finhackad stor gullök
1 hackad vitlöksklyfta
2 msk smör
2 tsk grovmalen svartpeppar
10 stötta enbär
800 g fransyska eller annan hel köttbit av ren eller annat vilt
1 flaska porter
1 dl svart vinbärssaft
1 dl kinesisk soja
2 köttbuljongtärningar (eller 2 msk koncentrerad viltfond)
Sås:
2 msk smör
2 msk mjöl
6 dl buljong från grytan
1 dl grädde
Tillagning
Fräs gul-, och vitlök i smöret tillsammans med kryddorna, häll i porter, saft, soja och buljongtärningar och låt koka upp. Stick en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och lägg i grytan när det kokat upp. Låt koka upp igen och sänk sedan värmen så grytan får sjuda under lock drygt 1 timme eller tills köttet nått 75° för genomstekt.
Sås:
Smält smöret och rör i mjöl, späd sakta med buljong från köttgrytan. Låt koka försiktigt ca 5 minuter, tillsätt grädden och låt såsen bli varm.
Servera med klyftpotatis och grönsaker.