RENSTEK
4-6 portioner
Detta recept är med renstek, men det går att använda älgstek också.
Ingredienser
Renstek 1KG
Kryddsmör:
50 gr smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
½ tsk fem-peppar
½ tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk torkad persilja
1 tsk dragon
½ tsk Löksalt /vitlöksalt
Sås:
2-3 msk vetemjöl
3 dl grädde
Tillagning
Torka av köttet och lägg det på galler i en långpanna.
Rör ihop smöret med alla kryddorna och bre kryddsmöret över steken. Sätt in i ugnen på 175 grader.
När köttemperaturen visar 60-70 grader beroende på önskad stekgrad så är det klart.
Tillsätt vatten i långpannan om det behövs så att skyn inte bränns under stekning. Av skyn som blivit i långpannan gör man sedan en sås. Ta vetemjölet och späd med lite sky från pannan och rör om så att det inte klumpar sig. Häll i resten av skyn samt grädden tills såsen är nog tjock.
Servera med hasselbackspotatis.