Hoppa till innehållet
6 april 2021

ÄLGFÄRSBIFFAR I SVAMPSÅS OCH MED GLACERADE ROTFRUKTER SAMT EN LINGON & BLÅBÄRSKOMPOT

6 personer

Älgfärsbiffar
800 g älgfärs
1 påse fransklöksoppa
1 dl vatten
8 fint krossade enbär

Rör ut löksoppan och de krossade enbären i vattnet, låt stå 10 minuter. Rör ner soppan i älgfärsen och forma sedan biffar. Spola händerna i kallt vatten så går det lättare att forma biffarna.

Glacerade rotfrukter
4 morötter
3 palsternackor
8 potatisar
2 msk smör
ev 1 msk smör till

Skala och skär rotfrukterna i delar så allt får samma koktid. Lägg rotfrukterna i en stekpanna med lock, häll på vatten så det nästan täcker, klicka på smöret och låt sjuda under lock tills det är nästan färdigt. Finns något vatten kvar så häll av det, klicka ev på mer smör och bryn.

Svampsås
2 dl färsk svamp
1 schalottenlök
2 msk smör
1 krm salt
½ tsk svartpeppar
4 finkrossade enbär
4 dl grädde
1 msk sherry

Hacka svampen och löken, fräs svampen i sitt eget spad och tillsätt sedan smör, lök och salt. När löken mjuknat tillsätt kryddor, sherry och hälften av grädden och kör i mixer tills allt finfördelas. Den som vill kan lägga undan några svampbitar till garnering.
Koka upp och låt sjuda 10 minuter, häll i resten av grädden och låt bli varmt.

Lingon & blåbärskompott   
3 dl lingon
2 dl blåbär        
4 msk strösocker

Mosa 4 msk lingon och 2 msk blåbär tillsammans med sockret, rör i resterande bär och låt det stå och safta till sig en timme i rumsvärme.

Recept från Annika Berggren

By Formsmedjan. Powered by Yago