Hoppa till innehållet
7 april 2021

UGNSSTEKT BJÖRN MED ROTSAKSBAKELSE OCH SMAKRIK MOCCASÅS

Stek:
600 g björnkött
1 msk smör
3 dl yoghurt
1 mask dragon
Salt
Peppar

Putsa köttet och bryn det sedan i smör. Gnid därefter in steken i dragon, salt och peppar och placera den i en ugnsform. Häll över eventuell sky från stekpannan, sätt en termometer i köttets tjockaste del och ugnsstek i 140º C tills innertemperaturen är ca 70º-75ºC. Låt vila under folie innan den skärs upp.

Rotsaksbakelser:
8 medelstora potatisar
2 morötter
1 dl mjölk
2 ägg 50 g smör
1 tsk timjan
Salt
Peppar

Skala och skär rotsakerna i bitar, låt koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka, mosa med en potatisstöt. Tillsätt mjölk, ägg och smör och rör ihop moset smidigt. Smaka av med kryddorna.
Smörj små formar och fyll med mos, grädda i 200ºC tills bakelserna fått färg, ca 10 min.

Sås:
3 dl grädde
1 ½ dl kaffe
2 msk rött vin
1 tsk timjan
2 msk mjöl
Salt
Peppar

Blanda grädde, rödvin kaffe och timjan i en kastrull och låt koka upp. Vispa försiktigt ner mjölet lite i taget och låt puttra tills den tjocknar. Späd ev eller red med mer mjöl till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Smaklig måltid!
Ur Delikatesser från norr


By Formsmedjan. Powered by Yago