SUOVASBUFFÉ MED ROTFRUKTER OCH SKOGSBÄRSCREME
Ingredienser
400 gr suovas i strimlor
25 enbär (1msk)krossade
1 tsk viltkrydda
2 dl creme fraiche
2 msk lingonsylt
1 nypa flingsalt
Tillbehör till maträtt:
150 gr Västerbottensost, grovriven
3 st palsternackor, i tunna strimlor
3 st morötter, i tunna strimlor
2 skivor rotselleri, i tunna strimlor
2 rödlökar i tunna skivor
1 knippe persilja, finhackad
1 knippe gräslök, finklippt
1 dl lingon, färska eller frysta
smör till stekning av souvas och rödlök
6 pitabröd
Lyxtillbehör när årstiden eller frysen tillåter: kantareller
Tillagning
Dressing:
Blanda enbär med viltkrydda, creme fraiche, lingonsylt (helst hemlagad) och en nypa flingsalt.
Bäst blir den om den får stå och utveckla smakerna i kylen någon timme innan den ska serveras.
Förbered tillbehören:
Lägg rotsakerna i kallt vatten. Stek det mesta av lökarna i smör, resten serveras rå. Blanda persilja och gräslök i en skål lägg upp lingon och ost i skålar. Ev. smörstek kantareller.
Koka upp vatten och lite salt, lägg rotsakerna i kokande vatten ca 3 min de ska vara knapriga, ej överkokta. Stek suovas i smör, baka pitabröden.
Servera allt som buffé.
Inga-Lills kommentar:
Låt gästerna komponera sin egen souvas, avnjut med en kall öl, eller bordsvatten.
Jag tycker att rotsakerna, souvasköttet och dressingen passar väldigt bra tillsammans och ger en mättande souvas. De övriga ingredienserna är goda och vackra tillbehör. I stort sett finns nog alla ingredienser här i trakterna, till och med renköttet när jag till min stora förvåning cyklade förbi två renar en morgon ca 5 km från Stan.
Den här souvasbuffén kan vara hur lyxig som helst vid ett fint dukat bord men den passar också bra som utflyktsmat. Tillaga hemma och ät den kall eller värm på murikka.
Jag använder helst äkta souvas av utvalt renkött från Svantes vilt&bär, den är godast!
1½ pitabröd/person till middag är lagom när jag bjuder min familj.
Läsarnas egna recept:
Insänt av Inga-Lill Andersson