Deliktess rökt Älgstek, the Texas BBQ way
4 personer
Tid 6-8 timmar
Svårighetsgrad medium
Ingredienser
700g delikatessrökt älgstek
1 dl rökflis (Applewood eller Mesquite)
2 dl Texas honey BBQ sauce från TheHotSpot/Jonas Borsén (eller motsvarande BBQGlace)
1 krm chili flakes
700g färskpotatis
1 stor morot
2 st banancharlottenlökar
50g smör
1 dl färsk dill
salt
svartpeppar
aluminiumfolie
klotgrill
ugnstermometer
Tillagning
Blötlägg köttet i rikligt med kallt vatten i minst 5 timmar.
Lägg träflisorna i vatten.
Starta en liten mängd briketter (ca 10-12st).
Fös briketterna till ena sidan av grillens kant.
Ta en näve av träfilsorna, skaka ur vattnet och lägg dessa på kolet.
Sätt stektermometern i köttet och lägg det på en del av grillen som INTE har kol under sig.
Sätt på locket och reglera ventilationen så att den mesta röken stannar kvar i grillen.
Grilla på detta sätt tills köttet uppnått 50 grader.
Pensla på BBQ sås på köttet och fortsätt grilla tills 65 grader uppnåtts.
Ta upp köttet på ett dubbelvikt ark folie och pensla rikligt med BBQ sås.
Förslut noga, stick in köttermometern igen i mitten av köttet och lägg åter på grillen tills 90 grader uppnåtts.
Gör ett till paket av en dubbelvikt folie, nu för grönsakerna.
Skrubba potatis och skala moroten som sedan delas i stavar.
Skala lökarna och dela på mitten.
Lägg allt detta på folien tillsammans med smör, dill och salt/peppar och förslut noggrant.
När köttet nått 90 grader så ta ut det ur folien, skär i ca 6mm skivor pensla på mer BBQ sås och chiliflingor, förslut åter i folie och lägg på grillen för varmhållning minst en timme.
När 45 minuter återstår tills det är dags att äta: lägg grönsakspaketet på varm del av grille
Recept från Åke Lithens sommarspecial