Hoppa till innehållet
14 januari 2021

Kallrökt älgcarpaccio med västerbottensmajonäs

4-6 personers förrätt

200gr kallrökt älgstek
1 äggula
1 msk fransk senap
2 rabarber (eller 1 msk citronsaft)
100gr västerbottensost
1½ dl kallpressad rapsolja
salt & peppar
Fin plocksallad

Tillagning:

Rör ihop senap och äggula

Vispa kraftigt medan du sakta tillsätter rapsoljan i en svag stråle tills du fått en fin majonäs.

Använd en grönsakscentrifug och pressa juice av rabarberna.
Låt juicen stå en stund och skumma sedan.
Tillsätt 1 msk rabarberjuice (2 tsk om sent på sommaren, rabarber är surare då).
Riv osten mycket fint och blanda ner i majonäsen (spara lite ost till garnering).
Smaka av med salt och nyriven svartpeppar.
Skär köttet väldigt tunt med en vass kniv.
Lägg sallad på ett fat och sprid ut köttet över salladen
Ringla majonäsen över allt.
Hyvla lite ost i snygga flagor över anrättningen och dra ett drag med pepparkvanen.

Tips: Du kan ersätta rabarberjuice med citron eller lime :) och köpt majonäs kan fungera också. Köttet kan du dock INTE ersätta med något annat, det är himmelskt och unikt!

Recept från Åke Lithens sommarspecial


By Formsmedjan. Powered by Yago